Simplon Jongerenhotel headerfoto

Zoeken

Bezienswaardigheid in de stad

In de stad zijn nog veel eeuwenoude gebouwen bewaard gebleven, zoals natuurlijk de Martinitoren, d'Olle Grieze', maar ook de hofjes en het Hoofdstation.

Martinitoren
Al meer dan 500 jaar steekt de Martinitoren hoog boven de stad uit. De huidige toren is de derde die gebouwd is en is 97 meter hoog.  De eerste toren was veel lager, namelijk 30 meter, en hield bijna twee eeuwen stand. De tweede toren bereikte een hoogte van 45 meter, maar werd na dertien jaar door blikseminslag verwoest. In 1469 werd begonnen met de bouw van de huidige toren. In 1482 was de bouw voltooid en had de toren een hoogte van 127 meter. Ter gelegenheid van de aftocht van de Waalse troepen werden in 1577 vreugdevuren op de toren ontstoken. De gevolgen waren rampzalig: de toren brandde tot 69 meter af. In 1627 was de restauratie voltooid en sindsdien meet de toren 97 meter.


Hoofdstation
Het Groningse Hoofdstation is meer dan een plek waar je gehaast in of uit de trein springt. Het is de 'kathedraal van het gevleugelde wiel', de toegangspoort voor de stad en bovendien een uiterst belangrijk monument. Als je in de centrale hal staat, waan je je een reiziger uit de 19e eeuw, wachtkamers voor de verschillende klassen, glas-in-loodramen, prachtig gedecoreerde plafonds en een bijzondere, zes meter hoge smeedijzeren lantaarn in het midden.


Hofjes
Zoek je de stilte in de stad, dan ga je op zoek naar een van de ruim dertig hofjes die de stad rijk is. Een klein stukje verstilde stad, vaak verborgen achter een indrukwekkende deur. Oorspronkelijk boden de kleine huisjes onderdak aan pelgrims, armen, zieken en ouden van dagen. Een speciale Hofjeswandeling leid je langs een aantal van de meest bezienswaardige hiervan.


Goudkantoor
In 1635 werd het Goudkantoor gebouwd als provinciaal belastingkantoor. Het opschrift ‘Date Caesari quae sunt Ceasaris’ oftewel ‘Geef de keizer wat des keizers is’ herinnert hieraan. Met zijn rijk versierde gevels is dit het laatste gebouw in Groningen dat in renaissancistische stijl is gebouwd. De naam ‘Goudkantoor’ kreeg het pas in de negentiende eeuw, toen hier het ‘bureau van waarborg van goud en zilver' was gevestigd. In 1996 heeft het Goudkantoor een grote opknapbeurt gehad. Sindsdien is er een restaurant in gevestigd.


Prinsenhof en Prinsentuin
De Prinsenhof was in de Middeleeuwen in bezit van de Broeders des Gemeenen Levens, een religieuze groepering. Wat nu het grand café is, was toen de fraterkerk en dit gebouw is het oudste gedeelte van de Prinsenhof. Het dateert uit begin 15e eeuw.
De andere delen werden later bijgebouwd in opdracht van de eerste bisschop van Groningen en Drenthe. Eind 16e eeuw werd het pand een officieel verblijf van de prinsen van Nassau (de stadhouders) en verwierf het zijn huidige naam. Overigens maakten de prinsen weinig gebruik van het verblijf.

In deze periode werd de Prinsentuin aangelegd. De heggetjes vormen de letters W en A, de eerste letters van stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes.
In de 19e eeuw werd de Prinsenhof gebruikt als ziekenhuis voor Franse militairen en nog weer later werd het een marechausseekazerne. Vanaf 1945 bood de Prinsenhof onderdak aan RTV Noord, de regionale omroep was er gevestigd tot 2005. Prinsenhof Groningen is onder leiding van architect Jurjen van der Meer (van bureau De Zwarte Hond) getransformeerd tot hotel, grand café en restaurant waar iedereen welkom is en zich thuis voelt.

Pakhuizen
Groningen was ook in vroeger tijden al een belangrijke handelsplaats. Dat blijkt nog uit de vele pakhuizen die in en om de binnenstad bewaard zijn gebleven. Vooral in het zgn. A-kwartier vind je veel mooie voorbeelden. Bij de Hoge der A bevond zich vroeger de haven van Groningen. Vanaf de 12e eeuw verrijzen hier gebouwen met zowel een woon- als pakhuisfunctie. Veel van de ruim 200 pakhuizen hebben nu een woonfunctie.