Simplon Jongerenhotel headerfoto

Zoeken

Musea

Groninger Museum
Het Groninger Museum, tegenover het station, is het meest spraakmakende museum van Nederland. Niet alleen vanwege het opvallende pand, dat een ontwerp is van de Italiaanse architect Mendini, maar ook vanwege de wisselende tentoonstellingen. Zo zijn er in het verleden tentoonstellingen geweest rond het werk van de Russische schilder Repin, de Amerikaanse fotograaf Andres Serrano en de Nederlandse fotograaf Erwin Olaf. De vaste collectie bestaat onder meer uit een grote verzameling porselein en werken van het Groninger kunstgenootschap De Ploeg.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag (de kassa sluit om 16.45 uur).
Gesloten: Nieuwjaarsdag (1 januari), Koningsdag (27 april) en 25 december.
Op de overige nationale feestdagen is het Groninger Museum open.
www.groningermuseum.nl

Nederlands Stripmuseum
Het Nederlands Stripmuseum is het nieuwste museum in Groningen, en het enige in Nederland dat de strip centraal stelt. Hier zijn een groot aantal striphelden te zien: Suske en Wiske, Jan, Jans en de kinderen, Dirkjan en nog veel meer. Het museum is ingedeeld in speciale ruimtes voor kinderen, volwassenen en kenners. Naast een uitgebreide collectie oude en nieuwe strips zijn er wisselende exposities. Er is te zien hoe strips gemaakt worden, en ook zijn er van tijd tot tijd striptekenaars aan het werk.

Openingstijden: di t/m vrij: 12.30-17.00 uur, zaterdag en zondag: 10.00-17.00 uur.
www.stripmuseum.nl

Noordelijk Scheepvaartmuseum
In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is veel te zien over de geschiedenis van de handel over water in Groningen. In het Niemeyer Tabaksmuseum is een tentoonstelling te zien van pijpen en andere voorwerpen die te maken hebben met het tabaksgebruik in het verleden.

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur; zondag 13.00-17.00 uur
www.noordelijkscheepvaartmuseum.nl

Grafisch Museum
In het Grafisch Museum vind je een overzicht van de geschiedenis van de boekdrukkunst, vanaf de vroegste methodes tot aan het huidige printen. Ook zijn er wisselende kunstexposities.

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag 13.00-17.00 uur.
Gesloten op 24, 25, 26, 31 december en 1 januari, Pasen, Koningsdag, Hemelvaartsdag, 1e Pinksterdag en Bommen Berend (28 augustus).
http://www.gr-id.nl/nl

Universiteitsmuseum
Het Universiteitsmuseum heeft een uitgebreide collectie van instrumenten en objecten die gebruikt zijn aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het gaat om materialen voor geneeskunde, natuurkunde, biologie en psychologie. Er zijn minarelen en fossielen te vinden, maar ook prenten en kostuums.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur; entree is gratis.
Gesloten op 24, 25, 26, 31 december en 1 januari, Pasen, Koningsdag, Hemelvaartsdag, 1e Pinksterdag en Bommen Berend (28 augustus).
www.rug.nl/museum